Programul RABLA 2023


Prin programul RABLA, Guvernul României susține înnoirea parcului auto din România.

Prin acordarea unei prime de casare pentru mașinile care îndeplinesc anumite condiții, Programul RABLA este compus din: RABLA Clasic și RABLA Plus.

Programul Rabla Clasic

Pentru vehicule cu motor pe combustie sau hibrid fără Plug-In (MHEV, HEV)

Programul RABLA are la bază acordarea unei tichet în valoare de 7.000 lei pentru o mașină veche casată, sau 10.000 lei pentru casarea a 2 vehicule uzate.

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 155g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziția unui vehicul nou, se pot folosi maxim 2 tichete RABLA.

Pe lângă suma de 7.000 lei, pentru o mașină veche casată, respectiv 10.000 lei pentru 2 mașini vechi casate, utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri suplimentare în cazul în care se îndeplinesc condițiile de mai jos:

 • un eco-bonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară (eco-bonus de vechime).
 • un eco-bonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120g CO2/km în regim WLTP.
 • un eco-bonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare) pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC.
 • un eco-bonus de 3.000 lei pentru achiziția unui autovehicul nou hibrid (fără Plug-In).

Programul Rabla Plus

Pentru vehicule hibrid cu tehnologia Plug-In (PHEV) sau 100% Electrice (BEV)

Pentru cei care optează pentru o mașină hibrid plug-in sau 100% electrică, Programul RABLA Plus oferă două tipuri de tichete, cu condiția oblicatorie casării a minim unui (1) vehicul vechi:

 • un eco-tichet de 26.000 lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80g CO2/km în regim WLTP, cu condiția obligatorie a casării unei (1) mașini vechi.
 • un eco-tichet de 29.000 lei, pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80g CO2/km în regim WTLP, cu condiția obligatorie a casării a două (2) mașini vechi.
 • un eco-tichet de 51.000 lei pentru achiziția unei mașini 100% electrice, cu condiția obligatorie a casării unei (1) mașini vechi, dar nu mai mult de 50% din valoarea mașinii noi achiziționate.
 • un eco-tichet de 54.000 lei pentru achiziția unei mașini 100% electrice, cu condiția obligatorie a casării a două (2) mașini vechi, dar nu mai mult de 50% din valoarea mașinii noi achiziționate.

În cadrul Rabla PLUS se mai poate acorda următoarea primă de casare:

 • un eco-bonus de 1.500 lei (suplimentar față de prima de casare), pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară (eco-bonus de vechime).

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, nu pot fi accesate împreună.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Exemplu de calcul – Valoarea maximă finanțată: la achiziția unei mașini cu sistem GPL/GNC care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120g CO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) mașini vechi de 15 ani cu norma Euro 3, poți beneficia de o reducere totală de maxim 16.000 lei: 10.000 lei (tichet Rabla, 2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (eco-bonusuri de vechime), 1.500 lei (eco-bonus de emisii), 1.500 lei (eco-bonus pentru vehicul cu sistem GPL/GNC).

Exemplu de calcul – Valoarea maximă finanțată: la achiziția unei mașini hibrid fără plug-in care are emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120g CO2/km (WTLP) prin casarea a 2 (două) mașini vechi de 15 ani cu norma Euro 3, poți beneficia de o reducere totală de maxim 17.500 lei: 10.000 lei (tichet Rabla, 2 mașini casate), 2 x 1.500 lei (eco-bonusuri de vechime), 1.500 lei (eco-bonus de emisii), 3.000 (eco-bonus pentru vehicul hibrid fără plug-in).

Exemplu de calcul – Valoare maximă finanțată: la achiziția unei mașini plug-in hibrid și casarea a 2 (două) mașini vechi, suma totală maximă de care se poate beneficia este de 32.000 lei: 29.000 lei (eco-tichet), 2 x 1.500 lei (eco-bonusuri de vechime).

Exemplu de calcul – Valoare maximă finanțată: la achiziția unei mașini 100% electrice și casarea a 2 (două) mașini vechi, suma totală maximă de care se poate beneficia este de 57.000 lei: 54.000 lei (eco-tichet), 2 x 1.500 lei (eco-bonusuri de vechime).

Condiții de casare ale unui autovehicul

Pentru a fii eligibil în Programul RABLA autovehiculul trebuie să îndeplineascăcondițiile de mai jos.

Casare în centru autorizat
Casarea trebuie realizată după începerea Programului RABLA, doar în rețeaua de centre Remat autorizate.
Vechime mai mare de 6 ani
Pentru ca o mașină să fie eligibilă în Programul RABLA trebuie să aibă o vechime minimă de 6 ani.
Prima înmatriculare înainte de 31.12.2017
Vehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat în România de cel puțin 6 ani, cel târziu la 31.12.2017.
Să fie integrală
Mașina trebuie să conțină componentele esențiale funcționării: motor, caroserie, roți etc.

Rabla Clasic și Rabla Plus pentru Persoane Fizice

 1. Înscrierea în programul Rabla Clasic și Rabla Plus

Pentru a te înscrie în Programul RABLA, ia legătura cu unul din consultanții Lectrix.

Înscrierea se efectuează în mod electronic în aplicația PSIPAN de către importatori, dealeri, agenți auto autorizați de către producător din rețeaua Lectrix. Pentru înscriere vor fi necesare datele beneficiarului (persoana care achiziționează noul autovehicul), datele proprietarului care cedează rabla (în cazul în care sunt persoane diferite) și datele referitoare la vehiculul sau vehiculele ce urmează a fi casat/e.

 1. Document necesare

Pentru înscrierea în Programul RABLA, este necesar să prezinți următoarele documente:

 • Actul de identitate, original și copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei;
 • Certificatul de înmatriculare al mașinii vechi, sau certificatele mașinilor vechi;
 • Cartea de identitate a rablei, respectiv cărțile de identitate ale rablelor, după caz;
 • Certificate de atestare fiscală, emise de către direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor de pe raza unde domiciliază atât proprietarul rablei/rablelor cât și cumpărătorul noului autovehicul, rezultând faptul că nu au datorii. Pe certificatul fiscal al proprietarului trebuie specificat că are în proprietate rabla/rablele ce urmează a fi casată/e (poate fi obținut și online cu semnătură digitală sau electronică);
 • Certificat de la ANAF.
 1. Casarea mașinii vechi

După confirmare și validare în aplicație (se eliberează o notă de înscriere), proprietarul mașinilor uzate se prezintă la un centru autorizat Remat cu mașina sau mașinile pentru casare. În urma procesului de casare se va obține certificatul de distrugere a autovehiculului sau autovehiculelor vechi.

 1. Radierea din circulație

După casare, proprietarul are obligația să radieze vehiculul sau vehiculele vechi la DRPCIV.

 1. Prezentarea dovezii de radiere

Proprietarul trebuie să predea vehiculul uzat sau vehiculele uzate către un centru colector autorizat (PASUL 3), să obțină certificatul de radiere din circulație al vehiculului sau vehiculelor vechi (PASUL 4) și să transmită către importator, dealer, agent auto autorizat de către producător, certificatele de casare și radiere ale mașinii/mașinilor uzate, până la data emiterii facturii vehiculului nou.

 1. Finalizarea procesului

După ce au fost urmați toți pașii de mai sus, importatorul, dealerul, agentul auto autorizat poate elibera factura de achiziție a autoturismului nou.

Durata de valabilitate a notei de înscriere este de 300 de zile de la data emiterii.

Rabla Clasic și Rabla Plus pentru Persoane Juridice

Înscrierea se efectuează în mod electronic accesând web-site-ul ,,Administrației Fondului Pentru Mediu” ,,AFM”, de către administratorul societății sau de împuterniciții acesteia.

*Ofertele destinate persoanelor Fizice și Juridice, sunt supuse unor termene și condiții, valabile de la momentul aprobării bugetului pentru Programul RABLA Clasic și RABLA Plus 2023. Ofertele prin PSIPAN, derulate de Administrația Fondului pentru Mediu ,,AFM” și finanțate din Fondul pentru Mediu, sunt aplicabile de la momentul la care înscrierile pentru persoanele Fizice și Juridice vor fi disponibile în PSIPAN, conform regulamentului de campanie valabil de la data deschiderii înscrierilor, în limita stocurilor și a bugetului disponibil.

**Cu excepția anului 2024, când valabilitatea notei de înscriere nu poate depăși data de 25 noiembrie. Tot în termenul de valabilitate a notei de înscriere și numai după confirmarea de către aplicație a informațiilor aferente autovehiculului uzat, potrivit procedurii de la art. 10, alin. (1), lit. c), producătorul validat introduce în aplicație data casării, informațiile privind colectorul autorizat unde s-a realizat operațiunea și data radierii.

Pentru mai multe detalii despre Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, te rugăm să consulți website-ul afm.ro.


Tags: , ,